Czego nie należy podawać psu:
Czekolada - psu nie wolno dawać czekolady ani żadnych rzeczy
w których jest czekolada. Mniej niebezpieczna jest czekolada
mleczna ( 6 tabliczek to dawka śmiertelna dla średnio-dużego
psa), groźniejsza jest czekolada gorzka ( już zjedzenie jednej
tabliczki przez dużego psa może być śmiertelne) Dlatego należy
pamiętać by czekoladę zamykać przed psem na klucz :-)
Szpinak,
burak czerwony i rabarbar nie są toksyczne, jednak zwierają dużą
ilość kwasu oxalic, czynnika, który zaburza wchłanianie wapnia,
a więc nie należy psu podawać zbyt często.
Kości - kości duża ilość prowadzi do zaparć. Kosci
takie jak kregi kregoslupów drobiowych sa najczestrzą przyczyną
zadlawien lub niedroznosci jelit. Pies maly i sredni jezeli
chodzi o wielkosc nie jest w stanie takiego kregu rozdrobnic
przy pomocy zebow ze wzgledu na mala wielkosc i bardzo mocna
strukture kostna kregu a co zatem idzie najczesciej polyka. Przy
stosunkowo malych przekrojach przelyku i jelit moze to sie zle
skonczyc. Kosci gotowane sa miekkie zwierze nalezycie je
rozdrabnia ale one w przewodzie pokarmowym sie komasuja tworzy
sie cos podobnego do pumeksu Taki kamien doskonale zapycha
jelito i drazni sluzowki .To schorzenie nazywa sie koprostaza .
Kosci a przede wszystkim gryzienie w wieku rozwojowym moze byc
przyczyna wady zgryzu. Kosci gotowane poza tym nie maja zadnych
wartosci odzywczych Długi najczesciej proces obrobki ternicznej
inaktywuje wiekszosc mikro i makroelementow i substancji
witaminowych czyli jest to tylko zrodlo suchej masy.
Surowe ryby morskie (mintaj) - zawierają trimetyloamine,
która wiąże obecne w pożywieniu żelazo w postać nieprzyswajalną,
co może spowodować bardzo ciężką anemie i zmianę barwy sierści.
Gotowanie ryb zabezpiecza przed niekorzystnym działaniem
trimetyloaminy.
Nasiona roślin strączkowych ( BOB, FASOLA, SOCZEWICA, GROCH)
- są zbyt ciężkostrawne a ich składniki pokarmowe zwierzęta źle
przyswajają. Za to zielony groszek i fasolka szparagowa w małych
ilościach można podawać.
Pieczywo - jest źle trawione przez psy, aby chleb mógł
zostać strawiony żołądek psa musi wydzielić trzykrotnie więcej
fermentów niż w przypadku trawienia np. mleka. Chleb bardzo
długo zalega w psim żołądku. Podawanie chleba powoduje nadmierna
ilość gazów i zaparcia.
Kasza - jest trudno strawialna przez psa a przyswajalność
składników odżywczych w niej zawartych jest bardzo niska
Ziemniaki - są przez psy trawione z trudnością a ponadto są
przyczyną zaburzeń we wchłanianiu witamin z grupy B.
Surowe białko - znajduje się w nim substancja która wiąże
biotynę i czyni ją nieprzyswajalną dla organizmu psa. Białko
powinno być zawsze ścięte, żółtko można podawać surowe.
Wędliny
- zawierają za dużo przypraw i konserwantów (np. saletrę bardzo
szkodliwą) .
Mięso wieprzowe - miesa wieprzowego nie zaleca sie w
zywieniu psow raczej ze wzgledow szerokiego stosunku tkanki
miesnej do tluszczu poprostu za tluste i moze byc zle tolerowane
przez organizm.
Karma dla kotów - czeste podawanie jej psom grozi przebiałczeniem.
Cebula
nalezy do roslin z rodzaju liliowatych zawiera toksyczne dla
zwierzat alkaloidy u miesozernych spozycie nadmierne powoduje
biegunki zaburzenia ruchowe przyspieszenie tetna i oddechow moze
byc przyczyna zgonu.
Rodzynki - zawieraja pektyny
czesto nie wchlaniane raczej przez przewod pokarmowy psa moga
byc powodem biegunek.
Jajka - surowe białko jaja
blokuje przyswajanie witaminy H, zawiera Avidyne ta z kolei
faktycznie uniesztnnia biotyne. gotowanie lub inna obrobka
termiczna dezaktywuje avidyne ponadto bialko gotowane jest
doskonale trawione i nie powoduje biegunek. Poza tym jaja sa
doskonalym zrodlem wit a, d, c, i innych skladnikow pokarmowych,
nie nalezy przesadnie unikac jaj bowiem wdaje sie ze nie moze
miec ich stosowanie niekorzystnego wplywu na organizm badacze
psiej dietetyki mowia nawet o 1 jaju surowym dziennie bez jakich
kolwiek niekorzystnymch wplywow oczywiscie nie dajemt tego
produktu jezeli stwierdzono ze jest on alergogenny w przypadku
czyjegos psa.
Produkty pochodzenia mleczarskiego -
mleko pies naturalnie w wieku 6 do 8 tyg po okresie
szczeniecym traci enzym zwany laktamaza ktory jest
odpowiedzialny za rozklad laktozy glownego cukru mleka wystepuje
wtedy nietolerancja manifestujaca sie luznym stolcem lub
biegunka tak sie dzieje generalnie ale niektore psy zachowuja
zdolnosc trawienia laktozy do konca swoich dni dodatkowo drobiny
bialka mleka maja inny ststem wchlaniania jelitowego dzieje sie
to na zasadzie transportu biernego co czesto jest przyczyna
nietolerancji pokarmowej a wrecz alergi i wtedy mamy drapanie. Ser jest otrzymywany z mleka przez
wydzielenie z niego bialka i tluszczu. Sery dzielimy na kwasowe
powstajace z kwasnego mleka, niedojrzewajace czyli twarogi
posiadaja dobre wlasciwosci odzywcze, zawieraja duzo bialka
tluszczu i wit A i wapna. Laktoza i witaminy B pozastaja w
serwatce. Czyli laktoza ktora powoduje biegunki w twarogu nie
wystepuje, wiec zalecic mozna do diety twarogi chude. Twarogi
maga byc smietankowe tluste tych nie polecam w stosowaniu
czestym powoduja otyłosc. Sery dojrzewajace podpuszczkowe
zawierajace 25 do 40 % bialka 29 do 46 % tluszczu 1 do 4
weglowodanow [czyli prawie nic energi] sery dojrzewajace
dzielimy na miekie plesniowe np. roquefort, brie; maziowe np.
limburski; pomazankowe np. bryndza i twarde typ szwajcar np.
gruyere ementalrr; holenderskie np. gouda mieszane; typ
szwajcarsko holenderski i inne Z masy parzonej np oscypki i sery
do tarcia .np parmezan.
Ser zolty powoduje nadmierne przeciazenie org kwasami
tluszczowymi zarowno nasyconyni jak i nienasyconymi o dlugim
lancuchu szkoda szybko stluszczac watrobe psa. Jogurty
produkt wytwarzany przez fermentacje mleka pełnego lub chudego,
wzbogacany owocami i cukrami wzrasta koncentracja energi.
Zazwyczaj zawiera te same produkty co mleko. Moze powodowac
biegunki i nietolerancje pokarmowa (czyli swiad skory) została
jeszcze smietana i maslo jako produkty raczej nie wskazane.
Przyprawy - zakaz używania wszelkich przypeaw po za
lekkim soleniem.
DUŻO INFORMACJI O STANIE ZDROWIA PSA DAJE NAM OBSERWOWANIE
KAŁU. Kał związany w kolorze jasnobrązowym świadczy o
prawidłowym sposobie żywienia. Biały i sypki - za dużo kości,
mocno brązowy pojawia się gdy pies dostaje za dużo mięsa.